HTML

Lélek-kaland blog

Mi a boldogság titka? Az, hogy vállalom önmagam és élek, minden pillanatban. Benne! Ne higgyétek, hogy ez nekem tökéletesen megy. De nyitott vagyok a tapasztalásra és ezért egyre jobban megy. Időnként tévedek, de abból legalább lehet tanulni. A legjobb motiváció ezen az úton egy-egy nagyobb kaland. Ilyenekről fogok itt írni. Kalandkedvelő - Kramer Zsolt

Friss topikok

istvan_1365357937.jpg_969x545

Balog István ma rátalált a Lélek-Kaland oldalamra és kiderült, hogy az ő keze is benne van a Fjällraven Polar 2013 szervezésében. 

Egy svéd kutyafarmon dolgozik, és ők 30 husky-t biztosítanak a mi túránkhoz. Megkértem, hogy írjon egy pár sort magáról. Most jött az üzenet tőle, még van időm megosztani.

Ezt írta:

 

2012. júniusában vettem jegyet a 22 órás éjszakai vonatra Göteborgból, hogy megkezdjem kutyaszános „tanulmányaimat”. Rátaláltam Taisto-ra, aki már 1982-ben a kutyaszán mögött állt. Elhatároztam, hogy 1 évet halasztok a göteborgi egyetemen, és egyéb tapasztalatokra teszek szert a szánhúzókutyákkal, és az északi sarkvidéki hétköznapi élettel kapcsolatban.

A farmunkon (Kauppinen, Kiruna és Jukkasjärvi között) nagyjából 100 kutya található jelenleg, a kölyökkutyákkat beleszámítva.

Mindegyikük Alaszkai husky. Nem szibériai husky, nem alaszkai malamut.  Alaszkai husky. (http://www.sleddogsport.hu/content/az-alaszkai-husky )

Ezekről a kutyákról azt kell tudni, hogy a teljesítmény alapján tenyésztik őket. Ha van két jó kutyája az embernek, akik jól dolgoznak, jó vezérkutyák stb, akkor összerakják őket. (a szukák tüzelési szezonjában) Aki közép-, és hosszú távú kutyaszánhúzásban gondolkodik komolyabban, azt nem érdekli a kék szem vagy a pontos marmagasság. A kék szem nem segít rajtad, ha -38 fokban kint vagy Jukkasjärvi és Saivomotka között a jégen a Tobacco trail versenyen, mikor 24 órája nem aludtál, és már 200km van a hátatok mögött. :-)

Szóval ezeket a kutyák végülis keveréknek is felfoghatóak, egy ugyanazon alomban is annyira különbözőek lehetnek a kölykök, hogy azt gyönyörű látni. Kicsik-nagyok, csíkosak-foltosak, barna-kék szeműek, olykor David Bowie-féle kétszínűek, vagy egy szemgolyó kétszínű. Szóval, olyanok, mint a természet, kiszámíthatatlanok.

Ezeket a kutyákat nem kell tanítani, jutalmazni, büntetni ahhoz, hogy fussanak, húzzanak.

Az benne van a génjeikben a vérükben. Mindössze annyit kell tenni, hogy idősebb, tapasztalt kutyákkal kell őket közösen futtatni, edzeni. Rengeteg edzeni. Nyáron pihennek, az átlag +15fok meleg számukra. Ősszel edzünk velük, quadbike elé fogva. Szeptember hónapban több, mint 1600km-t húzattam magam a kutyákkal, mert egyedül edzettem őket. 14-es csapatokban, napi kettőt. A quadbike pedig side-by-side yamaha Rhino, mert az jó nehéz, le lehet fékezni vele rendesen a kutyákat, mert nem szeretnek ez helyben álldogálni. Szóval a fiatalok az idősektől tanulják, és lesik el a mikéntjét, a falkában való viselkedésnek, a munkának menetét.

Azt gondolom, hogy ezek a kutyák nagyon szerencsések, hiszen megadatik nekik a falkában való közös munka tapasztalata. Gyönyörű végignézni rajtuk, ahogy összehangoltan futnak, 12-14 kutya a szánod előtt, mindezt élvezve.

Ez a környék, Kiruna és Jukkasjärvi térsége egészen kiváló edzések, túrák végzéséhez.

Nyáron eléggé sok a mocsaras, sáros vidék, de télen minden befagy. A befagyott tavakon, folyón készítünk útvonalat, sokkal egyszerűbb az élet a téli szezonban.

Idefent egy évben általában 8 hónapig borítja hó a tájat, ebből 6 hónap biztosan megfelelő arra, hogy szánnal mehessünk rajta.

 

Néhány érdekes weboldal:

Taisto verseny honlapja (a főnököm) http://www.teamlapland.com/

Taisto turista weboldala http://www.laplandwildernesstours.com/

Kenth Fjellborg (a másik kennel, a főszerevzője a Polarnak)http://www.fjellborg.com/

 

Amúgy most tudtam meg, hogy tőlünk a farmról 30 kutya megy a Polarra. A többi marad idehaza, meg én is, mert valakinek a boltot is vinnie kell :-)

Bár körülbelül még 1-2 hét és vége a szezonnak, konkrétan bezár az ICEHOTEL, ami a szíve az itteni téli turizmusnak, hagy ne mondjam, hogy direkt repülőjárat van Londonból, január óta Tokióból...

Szóval a mi túránk lehet sima kávétúra, a turisták csak ülnek. Illetve hosszabb, ebédtúrák, egyéjszakás túrák, ilyenkor saját szánt is vezethetnek. Ilyenkor 5 perc alatt elmondjuk hogysmint, aztán indulás. 1 szán-1-ember, 4 kutya.

A ti esetekben kell a 6 kutya, mert viszitek a felszerelést is magatokkal, lesz pluszsúly.

Biztos nagyon izgatott lehetsz, és óriási élményben lesz részed. Bár én jobban kedvelem, amikor egyedül vagyok, mondjuk edzek a kutyákkal, de csoportban haladni, annak is megvan a maga varázsa, és persze gyönyörű helyeken fogtok járni...

aztán itt végeztek, Jukkasjärviban.

Remélem sikerül majd összefutnunk, 10 hónapja nem láttam magyart...csak a múlt héten 2 ismerős felstoppolt Turkuból, de másfél nap volt az egész.

Most már újra nagyon hosszúak a nappalok, és nappal felmelegszik elég rendesen a levegő, melegük is van a kutyáknak, a -20fokot szeretik. Éjszaka még azért mindig lehűl akár -18-20fokig. De nappal kellemes (meleg) -5 fok, 0fok is akár napon.

A ruházattal nem lesz gondod, a Fjällraven biztosít mindent, szerintem még a WC papíron s rajta lesz a kis sarki róka embléma... :)

 

Köszönöm István!

Címkék: kaland expedíció sarkvidék kutyaszán Polar Fjällräven

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lelek-kaland.blog.hu/api/trackback/id/tr195206137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nirmalaji 2013.04.07. 22:44:51

hát végigolvasva István levelét...egészen izgatott lettem. Annyira színesen írta le, hogy mi van "ott", hogy hirtelen mínusz 20 fok lett a szobámban!!! :)
süti beállítások módosítása