HTML

Lélek-kaland blog

Mi a boldogság titka? Az, hogy vállalom önmagam és élek, minden pillanatban. Benne! Ne higgyétek, hogy ez nekem tökéletesen megy. De nyitott vagyok a tapasztalásra és ezért egyre jobban megy. Időnként tévedek, de abból legalább lehet tanulni. A legjobb motiváció ezen az úton egy-egy nagyobb kaland. Ilyenekről fogok itt írni. Kalandkedvelő - Kramer Zsolt

Friss topikok

5.nap -  2013.04.13 - Jukkasjärvi a cél (Svédország)

A reggel a szabad ég alatt alvás élményeinek megosztásával kezdődött. Mindenki feldobódott tőle.

Az utolsó túranapon további tavakat szeltünk át. Egy teljesen lapos, néha már unalmas szakaszon, a friss hó beszakadt a vezetőnk Kent alatt, és menet közben beborult szánostól a puha hóba. Ha a több versenyt megjárt vezetőnk is fel tud borulni, akkor jogos a következtetés, hogy a kutyaszánozás nem gyerekjáték, bárhol fel lehet borulni, még a legártatlanabbnak tűnő terepen is.

 IMG_0173-2.jpgIMG_0192.jpgIMG_0204.jpgIMG_0207.jpg

A célba éréskor a többiek egy nagy hurrával köszöntötték a beérkezőket. Itt könnyek tódultak a szemembe a meghatódottságtól. Utolsó megpróbáltatásként 10 perc alatt tüzet kellett csiholnunk, amit az előző este tapasztalata alapján, már könnyedén teljesítettünk, a környező erdő nyírfáinak papírvékony kérgét felhasználva. Nekem az elsők közt sikerült tüzet gyújtanom, mivel maradt még a zsebemben, az előző este begyűjtött nyírfakéregből.

IMG_0241.jpgIMG_0251.jpgIMG_0260-2.jpgIMG_0244.jpg

Csodajó friss halból készült meleg ebéddel vártak a táborhely nagy "indián" sátrában. A sátorban a lobogó tűzön készült az étel és körben pofás fa asztaloknál foglalhattunk helyett.

IMG_0352.jpgIMG_0253-2.jpg IMG_0345.jpg

A nagy faházba való beköltözés után, a nap fénypontja, a szaunázás következett. Ez egy akkora házikó volt, amiben több mint 20-an elfértünk, ez szolgált zuhanyzónak is. Négy izzasztó és hideg nap után, élvezettel töltöttük magunkra a meleg vizet, kis edényekkel.

IMG_0340.jpg

A szaunázás nem teljes egy kis hóban hempergés nélkül. A rituálé abból állt, hogy végig kellett futni meztelenül a havas erdőn, a befagyott tóig,  közel 100 métert, majd teljesen elmerülni a tóban vágott léken át a jéghideg vízben, és aztán futás vissza a havon a szaunába. Útközben a hó felső keményebb rétege időnként beszakadt, és derékig elmerült a meztelen combunk a hóban. Ilyenkor ordítottunk mint a sakáll. De óriási buli volt és üdvrivalgással köszöntöttük a visszatérőket a szaunában.

Ünnepi vacsora és diplomaosztás után élőzenés hajnalig tartó bulival ünnepeltük a kalandos utunk végét.

IMG_0268.jpgIMG_0284-2.jpgIMG_0297.jpg

Másnap megható búcsúzkodás Kiruna repülőterén, ahonnan én koppenhágai átszállással jutottam haza vasárnap éjjel Budapestre. 

IMG_0360.jpg

A kaland még otthon, a saját puha ágyamban is tovább élt bennem. Első éjszaka, amikor a kislányunk átjött éjjel a szobánkba, megébredtem és a lepedőről azt gondoltam, hogy mindannyian hóban alszunk. Kissé felülve az ágyban, a sötétben, a kedvesem göndör haját szőrmesapkának gondoltam és értetlenkedve néztem, hogy itt a jó melegben miért vette fel :)

A kutyaszán monoton zakatolása és a kutyák ugatása pedig időnként, spontánul felhangzik bennem, amitől óriási lelki béke önt el.

Egy életre szóló élményben volt részem, a színes nemzetközi csapat, a nagyszerű kutyák és vezetőik, és a Fjällräven tapasztalt szakembereinek köszönhetően.

Remélem, hogy te is, aki most olvasod a soraimat, kaptál egy kis ízelítőt Skandinávia szépségeiből és sikerült átadnom az életérzést. Kívánom, hogy hasonló élményekben legyen részed, de leginkább azt, hogy a mindennapjaid is kis kalandokat és örömöt hozzanak.

Címkék: kaland expedíció sarkvidék kutyaszán Polar Fjällräven Lappföld

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lelek-kaland.blog.hu/api/trackback/id/tr295282348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása